PARIS-CHARLES DE GAULLE INTERNATIONAL AIRPORT

PARIS-CHARLES DE GAULLE INTERNATIONAL AIRPORT. BRIDGE BUILDING BETWEEN TERMINALS 2E AND 2F FOR SINGLE FILTER INSPECTION (IFU)

Start of construction:
Update date:

Added value

INA, the project management department of Groupe ADP, has awarded ADP Ingénierie the design and the project management assignments for the construction, for architecture and structural services. The interior design team of ADP Ingénierie ensured the development of studies and project management. For monitoring matters, it was necessary to implement a team on site, in touch with the site and other project stakeholders.

Context

As part of the improvement of the quality of service and passenger circuits, Paris-Aéroport planned to create inter-terminal correspondence circuits allowing passengers to avoid the screening inspection check as soon as they have been checked their airport of departure. These operations are called Unique Filtering Inspection (IFU) and involved reconfiguring and rearranging existing circuits and control areas.

Our solution

At that time, the operation concerned the connections between the terminal 2E and the terminal 2F. The only existing connection was in public areas, forcing connecting passengers to go through filters once again regardless of their home airport. The project provided for the creation of dedicated traffic directly from the arrival zone of 2E to the departure zone of 2F, and vice versa, without leaving the public zone.

Immigration checkpoints and screening checkpoints had to be created on the route for the passenger changing international / Schengen status. These controls taking place in a central building located on the esplanade between the two terminals.
These new circulations and control zones were realized by partially using the existing public gallery and creating new extensions.

The following new areas were planned: an additional gallery, a central building housing the immigration and security controls and connections (horizontal and vertical) with the arrival and departure zones of each terminal.
The project designed by ADP Ingénierie (ADPI) was articulated around a concept of green path, offering the passenger a landscape environment along his way in the connecting galleries. The very clean central building offers a lively façade of colored films of varying opacity, ensuring both their architectural treatment and the screen function between the building's interior and exterior.
The work had to be done in a busy environment and without disturbing existing traffic.
 

Key figures

prevision image

Total Construction costs :

32 M€

prevision image

AREA :

Total - 12 000 m² Existing - 7500 m² refitted Creation - 4500 m²

Ce projet est un succès
On

Keep in touch

The subscriber's email address.
Join us on linkedin logo